Header image  
www.iaf-ifa.org  
  NEWS ::
   
 
Britská Anarchist Federation k protestům proti G8 v Rusku:


Zastavte represe! Zastavte G8!


Vůdci nejbohatších a nejmocnějších zemí světa se setkávají v ruském Petrohradě, aby rozhodovali, jestli posílí moc korporací nad našimi životy, zvýší chudobu a vykořisťování, rozšíří represe a kontrolu a urychlí ničení životního prostředí.  Mezitím represivní ruský stát brutálně potlačuje ty, kdo mají odlišný pohled na budoucnost planety a usilují o takovou, která bude založena na svobodě, rovnosti, sdílení bohatství a respektu k životnímu prostředí.
Letošní hostitel G8, Rusko, stočil pozornost summitu na světovou energetickou politiku. „Komuniké o energetické bezpečnosti“, které se vůdci G8 chystají schválit a které prosáklo k organizaci Reclaim The Commons Organisation (www.reclaimthecommons.org), vyzývá ke zvýšeným investicím do ropy, zemního plynu a uhlí a k rozvoji jaderné energie. Takto chce G8 bojovat proti klimatickým změnám. Rusko samo se chystá otevřít mezinárodní centrum pro obohacování uranu. Plánuje také do roku 2030 otevřít 40 nových jaderných reaktorů.
Není pochyb, že mnoho Rusů i dalších liíd z celého světa chce, aby na summitu G8 zazněl jejich (nesou)hlas. Ovšem ruský stát dělá vše, co je v jeho silách, aby tyto hlasy zneslyšněl. Represivní postupy proti protestujícím jsou podobné jako jeho postupy vůči celé společnosti. Ruská federace úspěšně zavedla orwellovský model, který spojuje neustálou válkou proti terorismu (oblíbeným zlosynem je Čečensko) s omezováním demokratických svobod. Masmédia jako televizní stanice a noviny se dostávají pod kontrolu Kremlu.
Ve stejné době se vláda stále lépe dostává na kobylku opozici (díky novému zákonu, který podřizuje nevládní organizace dohledu úřadů). Na pouliční úrovni vzrůstá násilí pravičáckých skupin, kterému dávají úřad volný průchod. Během několika posledních let došlo v Rusku k několika stovkám útoků. Několik antifašistů bylo zabito. V Moskvě přitom takové organizace spolu s křesťanskými fanatiky blokují pochod komunity gayů, v čemž jim policie zdá se nehodlá bránit. Během pochodu gay pride v Moskvě 27. května se policie víc soustředila na zastavení aktivistů za práva gayů než na ty, kdo je napadali. Může to být pokládáno za zkoušku na použití pravičáckých násilníků na protestující proti G8; policie by pak jen mohla nechat věci běžet.
Sama policie se už ovšem na summit připravila. Petrohradské zvláštní policejní síly (OMON) dostaly ti nová pancéřová vozidla, navržené speciálně k rozhánění zástupů. Městská policie byla uvedena do zostřeného stavu pohotovosti už 15. května a cvičila se na rozhánění antiglobalistů. Petrohradské letiště právě obdrželo plány s oficiálními delegacemi a východní část Finského zálivu je uzavřena pro všechny lodě.  Bezdomovci byli z Petrohradu osdtraněni a a úřady z Moskvy zakázaly během léta ve městě všechny demonstrace.
Avšak navzdory této utlačovatelské atmosféře v Rusku existují skupiny, které mnohé riskovaly a organizují protest proti summitu G8. V době kdy píšeme tyto řádky, slyšíme o stovkách již nyní zatčených a obáváme se, co přinesou další dny. Potřebujeme Vaši podporu k zastavení této represe. Zašlete tento leták nebo jiný protestní dopis ambasádě Ruské federace,